De omgevingswet…Terug naar de bedoeling
In het verleden zijn er – zo ook in het ruimtelijk domein – wetten en regels tot stand gekomen, met de bedoeling gewenste ontwikkelingen te stimuleren of ongewenste situaties tegen te gaan. Omdat onze wereld nu eenmaal continu verandert, is er in de loop der jaren door onze overheid steeds meer wet- en regelgeving ‘gestapeld’. Zo langzamerhand lijkt het er op dat we vooral bezig zijn om onze ideeën en plannen te toetsen aan normen en criteria en schieten we daarmee ons doel voorbij. We vergeten soms de kansen en mogelijkheden te zien. Bovendien maken al die regels het vaak lastig om initiatieven integraal te benaderen.
Bij de overheid is men zich hiervan bewust en wordt er hard gewerkt om vanuit kansen én samenhang te denken en handelen. De Omgevingswet moet daarbij helpen. Oude patronen zijn echter hardnekkig en diep verankerd in bestaande structuren, dus het heeft behoorlijk wat voeten in aarde om de wet in te voeren (al jaren wordt de invoerdatum vooruitgeschoven). Ook de manier van werken bij de overheid zal onder invloed van de Omgevingswet wezenlijk veranderen. Wij willen u vragen eens stil te staan bij de invloed van de Omgevingswet op de werkwijze binnen uw organisatie.
Misschien werkt u bij een gemeente, waar veel wordt gewerkt volgens het ‘nee, tenzij’ principe. Of wellicht zijn er afdelingen binnen uw organisatie, waar mensen geneigd zijn zaken intern gericht op te pakken. Dan zullen uw collega’s binnenkort andere vaardigheden moeten aanspreken dan ze zijn gewend. ‘Ja, mits’ en echt integraal werken vragen veel op het vlak van communicatie en samenwerking. Overigens, ook bij gemeenten waar dit al meer gemeengoed is, merken wij dat het niet vanzelfsprekend is dat inhoudelijk sterke beleidsmedewerkers, projectmanagers of vergunningverleners excelleren in de benodigde softskills.
BLNQImpact helpt organisaties met de implementatie van de Omgevingswet. We doen dat samen met de Academie voor Openbaar Bestuur, onze partner die zich richt op de inhoud van de wet en de (juridische) implicaties voor de mensen die ermee aan de slag moeten. Bij BLNQImpact richten we ons op het versterken van de procesvaardigheden van uw medewerkers, die ze in de toekomst nodig hebben om – passend bij de Omgevingswet – in samenwerking met bestuur en extern betrokken partijen te komen tot realisatie van mooie initiatieven.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Kamp of Ange van den Berg.