Organisatiecoaching laat zich het beste omschrijven als ‘doen wat nodig is’ om de organisatie te helpen ontwikkelen in het verlengde van de missie, visie en ambities. Het is een proces waarbij de organisatiecoach zowel de leiders, teams als medewerkers begeleidt bij het behalen van de gezamenlijke doelen en het verbeteren van de prestatie. Hierbij worden verschillende technieken en benaderingen ingezet, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van een positieve en productieve werkcultuur, het versterken van (leiderschaps)vaardigheden en het optimaliseren van de samenwerking en werkprocessen binnen de organisatie.
Als organisatiecoach werk je nauw samen met leiders en (een afvaardiging van de) medewerkers om inzicht te verkrijgen in de effectieve en minder effectieve kanten van de organisatie en om de gewenste ontwikkeling helder te krijgen. Daarnaast bied je ondersteuning om de betrokkenen te helpen bij het maximaal ontwikkelen en inzetten van hun potentieel, het overwinnen van obstakels en het implementeren van effectievere samenwerkingsstrategieën om die stip op de horizon te realiseren. Hiervoor kunnen zoals gezegd verschillende technieken en benaderingen worden gebruikt, afhankelijk van de behoeften en doelstellingen van de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan individuele en teamcoaching, het faciliteren van workshops, het geven van advies rondom verandermanagement en het bieden van training op specifieke thema’s. Enkele veelvoorkomende thema’s zijn het verbeteren van communicatie en samenwerking, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, het bevorderen van een positieve werkcultuur, het omgaan met verandering, het vergroten van de motivatie en betrokkenheid van medewerkers en het ontwerpen van een veranderstrategie.
Het uiteindelijk beoogde resultaat van organisatiecoaching is het creëren van een gezondere en effectievere organisatie die in staat is om succesvoller te opereren in een snel veranderende omgeving. Het gaat er daarbij om de toekomstbestendigheid van de organisatie te vergroten.
Wat maakt organisatiecoaching nu zo effectief? Door co-creatie en nauwe samenwerking tussen de organisatie en de organisatiecoach komt duurzame beweging tot stand. Vanuit die co-creatie komen belangrijke aspecten binnen organisatieontwikkeling samen. Als organisatiecoach belicht je namelijk zowel de zakelijke, rationele als de menselijke, relationele kant van samenwerken en werk je zowel op groepsniveau als op individueel niveau en zowel met leidinggevenden als met medewerkers. Het is als organisatiecoach de truc om een ‘sweet spot’ te vinden tussen gevraagd en ongevraagd advies geven en ergens ‘wat van vinden’ versus gevraagd en ongevraagd spiegelen waarbij juist de ander zelf tot inzichten komt, om zo alle lagen van de organisatie in beweging te helpen brengen. Elk traject is weer anders en daagt niet alleen de klantorganisatie, maar ook de organisatiecoach uit om elke keer, stapsgewijs, weer te doen wat nodig is.
Ben je benieuwd naar wat organisatiecoaching voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan vooral contact op. We gaan graag met je op onderzoek uit!
Nina Hueber (ninahueber@blnqimpact.nl of 0624489331)